top of page
buitenbeeld_1500.jpg
Symbool-TUIN&LANDSCHAP.png

/Zorgtuin

 

Een bestaande woning wordt gerenoveerd tot een centrum voor pleegzorg met bijzondere aandacht naar een leeftuin. Uit respect voor het bestaande groen met markante hoogstambomen, wordt er enkel rondom de gebouwen een terreinmodulatie voorzien. De taluds worden opnieuw vormgegeven en sluiten naadloos aan op de nieuwe ondergrondse parking. 


Aan de inkomzone loopt de betonnen brug over naar het landschap, waar bezoekers en gebruikers zich kunnen nestelen in het groene amfitheater.
 

In de tuin zijn er speel- en verblijfplaatsen om de cohesie tussen kinderen, pleegouders, ouders en begeleiders te vergroten.


Er worden geen grote constructies, maar eerder kleinschalige, natuurgerichte elementen voorzien ter bevordering van de landschapsbeleving. Picknicken, koken in de natuur, kamperen met de eigen tent in het gazon, of in één van de kampplaatsen in het bos, ... Tussen de bomen slingert een vlonderpad uit hout of cortenstaal met iglo-vormige boogstructuren waarover een tentzeil kan worden gespannen of een kamp worden gemaakt uit wilgentenen of stro en leem. Deze ankerplaatsen kunnen eveneens gebruikt worden als openlucht vergaderzaaltjes, kampvuurplaatsen etc. 

De omgeving wordt actor, reageert en interageert met zijn gebruikers en vervult op die manier een therapeutische functie.

ZORGTUIN LEUVEN

Kandidatuur ontwerpwedstrijd

Architectuur i.s.m.: Zampone

Leuven, BE

bottom of page