PLEEGZORG LEUVEN

Design competition

in collaboration with Zampone Architectuur

Leuven BE

/Zorgtuin

 

Voor deze ontwerpwedstrijd focust Zampone Architectuur zich op het ontwerp van de zorginstelling, terwijl LAB-V zich oriënteert over de herbestemming van het tuingedeelte (ontwerp van Wirtz).

Uit respect voor het bestaande groen met markante hoogstambomen, wordt er enkel rondom de gebouwen een terreinmodulatie voorzien. De taluds worden opnieuw vormgegeven en sluiten naadloos aan op de ondergrondse parking. 


Aan de inkomzone loopt de betonnen brug over naar het nieuwe landschap, waar bezoekers en gebruikers zich kunnen nestelen in het groene amfitheater.
 

LAB-V ontwikkelt spel- en verblijfplaatsen om de cohesie tussen kinderen, pleegouders, ouders en begeleiders te vergroten.


Er worden geen grote constructies, maar eerder kleinschalige, natuurgerichte elementen voorzien ter bevordering van de landschapsbeleving. Picknicken, koken in de natuur, kamperen met de eigen tent in het gazon, of in één van de kampplaatsen in het bos, ... Tussen de bomen slingert een vlonderpad uit hout of cortenstaal met iglo-vormige boogstructuren waarover een tentzeil kan worden gespannen of een kamp worden gemaakt uit wilgentenen of stro en leem. Deze ankerplaatsen kunnen eveneens gebruikt worden als openlucht vergaderzaaltjes, kampvuurplaatsen etc. 

De omgeving wordt actor, reageert en interageert met zijn gebruikers en vervult op die manier een therapeutische functie.

©2018 by LAB-V